Video je velmi silným nástrojem v oblasti marketingu a poslední roky jeho vliv ještě více roste. Je to médium, které se neustále proměňuje a velmi rychle se vyvíjí, proto je potřeba následovat dobu a být v obraze, kam se tyto trendy ubírají.

Výroba videí se každou chvílí stává přístupnější a levnější, proto začíná být žádané se svým videem odlišit od ostatních. A není dobré podceňovat přípravu. Cílová skupina je jedním z nejdůležitějších faktorů, podle kterých by mělo video vypadat. A špatné načasování vás může připravit o mnoho zhlédnutí.

Sociální média poměrně nedávno zpřístupnila funkci živého vysílání. Každý uživatel může cokoli živě přenášet prostřednictvím daného sociálního média. Tato funkce se poměrně rychle uchytila, a zároveň tím opět zvýšila tlak na aktuálnost a čerstvost informací.

U kterých dalších novinek na poli videoprodukce můžeme očekávat stoupající význam?

Video v kapitolách

Dnešní netrpěliví a informacemi přesycení diváci jen málokdy video dokoukají celé. Aby video bylo schopné předat všechny informace divákovi rychleji, začaly se videa dělit do jednotlivých kapitol. Jak jsme byli dříve zvyklí rozdělovat DVD disky na kapitoly, abychom mezi nimi mohli snadno přeskakovat – obdobná verze je nyní dostupná i u internetových videí. Nyní už Youtube tuto možnost nabízí a nabádá tak diváka, aby místo vypnutí alespoň přeskočil na další podstatnou část.

Ústup standardního rozlišení

V minulosti nás omezovali pěvně dané video formáty, které byly stanovené buď na poměr 4:3 nebo 16:9. Dnes už je to však dávná minulost. Dnešní technologie umožňují videím být responzivní – video se přizpůsobí podle velikosti vaší obrazovky počítače, displeje vašeho tabletu či mobilního zařízení. Tento pokrok přinesl střihačům více volnosti v experimentování s video formáty a nemusí se držet standardně nastavených poměrů. Někteří dávají přednosti velmi úzkým širokoúhlým formátům, jiní se naopak rozhodli experimentovat s vertikálním obrazem.

Neviditelný střih

V dnešní době, kdy tvorba videí je stále dostupnější pro každého vlastníka alespoň smartphonu, začíná být pro profesionály důležité, odlišit se výrazovými prostředky. Mít video, které vystoupí do popředí před ostatními. Stále více se cení pohyby kamery a vnitrozáběrové montáže, které někde přecházejí až v neviditelný střih. Vnitrozáběrové montáže obsahují jak veškeré pohyby kamery, tak například i přeostřování – respektive všechno, kdy obraz je nám beze střihu schopen odkrýt novou informaci. Používání této techniky je opět na vzestupu, přestože vyžaduje přípravu a lepší vybavení. Tato technika záznamu se často kombinuje způsobem, že přechází až v „neviditelný“ střih. Střih se samozřejmě ve videu nachází, jen by ho divák neměl zaznamenat. Užívá se například v rychlém pohybu kamery, nebo přes nějaký nehybný objekt, který je totožný pro obě situace, které neviditelným střihem lepíme.